skip to Main Content

Az építkezés folyamata 2

Födém

A födém készítésénél statikai terv vagy ellenőrző számítás elengedhetetlen. Fűtött tereket határoló vasbeton szerkezeteket (pillér, erkélylemez, áthidaló) mindig, mindenhol hőszigetelni kell. A födém betonozásánál, ugyanúgy mint az alapnál fontos a betonacél körüli megfelelő betontakarás. A beton tömörítésére legjobb a tűvibrátor használata. A szerkezeti födémbetont pontosan, precízen kell lehúzni, hiszen a most még alig észrevehető egyenetlenségek később visszaüthetnek. Ez egyébként a házon belüli összes betonozásra igaz. A hupliktól esetleg nem fog elférni a kívánt vastagságú hőszigetelés vagy a padlófűtés. Ha nem vízszintes az aljzat, nehezebb lesz beállítani az ajtókat, drágább lesz a burkolás munka- és anyagköltsége. Ahol jó az aljzat, ott gyakorlatilag később nincs szükség padlókiegyenlítésre.

Falazat

A födémbeton kötése után nyári melegben 1-2 nap, hidegben több nap után indulhat a falazás. Közben fokozottan ügyelni kell arra, hogy a főfalak alatt túlnyúlással elhelyezett vízszigetelést ne sértsék meg. A pinceszinten az alátámasztásokat egy hét múlva lehet ritkítani, de véglegesen kivenni csak minimum 28 nap múlva szabad. Természetesen, ha több szint épül, akkor az alsó alátámasztásokat is ugyanaddig meg kell tartani, mint az utolsó födém alátámasztásait. Falazáshoz szintén fontos a megfelelő hőmérséklet. A hideg időben falazott falaknál a téglák közötti habarcs szétmorzsolódhat, elrepedezhet. Egy szint falazata a födémmel együtt körülbelül három hét alatt készül el.

Tető

A hagyományos ácsszerkezetű tetőknél a legfontosabb az előírt, megfelelő keresztmetszetű anyagok használata. Ha a tető nincs kellően alátámasztva, a cserép súlya alatt idővel meghajolhat. A faszerkezetek egymáshoz kapcsolása mindig legyen precíz, különben enged, ereszkedik, hajlik, és könnyen elveszítheti az alakját. A száraz faanyagot felhasználás előtt gomba- és tűzvédő szerrel kell kezelni. Ha a fa nedves, akkor ezt nem lehet hatékonyan elvégezni. Tetőteres házaknál különösen nagy gondot kell fordítani a tető szellőztetésére. Az eresz dobozolásánál jó megoldás, ha a deszkák között légréseket hagynak, amit felülről szúnyoghálóval védenek. Így megoldott a szellőzés is, és a rovarok sem tudnak feljutni. A levegőt természetesen a gerincen vagy a szellőző cserepeken ki is kell juttatni. Az ereszképzésnél ajánlatos az első réteg festéket még a felhelyezés előtt felkenni, hogy a későbbi száradás folyamán a a natúr fa ne látszódjon ki. A komplett tetőszerkezet elkészítése a héjalással együtt egy 3-5 fős brigádnak nagyjából három hétig tart. Persze egy bonyolult tető esetén ez az idő jelentősen megnövekedhet. A cserépfedés és a bitumenes zsindely héjalás munkaideje nagyjából ugyanannyi. A bitumenes zsindely felhelyezését se túl hidegben, se túl melegben nem szabad végezni. A zsindely nagyon sokat tágul, ha hideg időben lett felhelyezve, nyáron fel fog hullámosodni.

Befejező munkálatok

Ha mindent összeszámolunk láthatjuk, hogy egy körülbelül hat fős brigáddal egy téglaépület nagyjából három hónap alatt tető alá hozható. A belső munkálatok tulajdonképpen már a tető készítése idején elkezdhetők. Ha már kivehetők a födémtámaszok, kezdődhet a válaszfalazás, az elektromos és gépészeti alapszerelés. A nyílászárók beszerelésével érdemes a tető elkészültéig várni. Amíg a belső munkálatok folynak, addig kint elkezdhető a külső vakolás, a hőszigetelés, a festés és a díszburkolatok felhelyezése. Ha kívül csak vakolunk, akkor fokozottan oda kell figyelni az eltérő anyagok találkozására. Ezeken a helyeken javasolt a vakolaterősítő háló, mert különben a vakolat később meg fog repedni. A homlokzatszínezést az időjárás is befolyásolja, hiszen sem tűző melegben, se esőben nem lehet elvégezni. A nyílászárók behelyezése után szokás a belső vakolást végezni. Ha gyorsabb száradást szeretnénk, akkor vakolhatunk az ablakok behelyezése előtt is, de ilyenkor az épületből már sok minden “elemelhető”, és ha nem zárjuk a házat, bizony számolnunk kell azzal, hogy ezt meg is teszik. A gépészeti szerelés, jó ha a vakolás után készül, így az a gépészeti csöveket sem sérti és szennyezi. Gépészet előtt vízszigetelni kell. A gépészeti alapszerelés mindig nyomáspróbával ér véget. Ha ez megvan, jöhet az aljzat hőszigetelése és az aljzatbetonozás. Padlófűtés esetén aljzatbetonozáskor a csövek legyenek nyomás alatt. A vakolás 2 hetet, a vízszigetelés 1-2 napot, az aljzatbetonozás 2-3 napot, a gépészeti alapszerelés 4-6 napot vesz igénybe. És most kezdődik a türelemjáték. A száradási folyamat minimum két hónap. Ezt muszáj kivárni, mert a rosszul száradt falak később komoly problémát okozhatnak. Eközben folyamatosan szellőztetni kell. A száradási folyamatot gyorsítandó használhatunk páramentesítő készüléket, ezzel nagyjából a felére csökkenthetjük a száradási időt. Ez idő alatt a hidegburkolási munkákat és az elektromos vezetékezést lehet elvégezni. Ha kiszáradtak a falak, jöhet a glettelés, a festés, a belső ajtók behelyezése, legvégül a melegburkolás. Ha a falak még nem tökéletesen szárazak, de kézzel tapinthatóan már nem nedvesek, esetleg lehet glettelni. A festéssel mindenképpen várni kell a fal teljes kiszáradásáig. A belső befejező munkálatok minimum egy hónapot vesznek igénybe. Persze, ha sok az egyedi nehezen kivitelezhető részlet, akkor ez az idő jóval több is lehet. Ha gyorsan szeretnénk haladni, már az építkezés megkezdésekor rendeljük meg a burkolatokat, a fürdőszobai és egyéb szerelvényeket, hogy az esetleges szállítási késedelmek miatt ne kelljen várakoznunk. A belső munkálatokat az év bármelyik szakában végezhetjük, de hidegben természetesen számolnunk kell a fűtési költséggel.

Ha elkészült az épület

Ha a fenti időket összeadjuk, kiderül, hogy egy átlagos méretű családi ház felépítése, az első kapavágástól a beköltözésig, minimum hat hónapot vesz igénybe. Persze ha minden flottul megy, és ha mind a tetőszerkezet, mind a belső munkálatok viszonylag egyszerűek voltak. Általánosan viszont azt mondhatjuk, hogy egy családi ház felépítése 8-10 hónap. A változó jogszabályi környezet miatt az esetlegesen szükséges használatbavételi és egyéb engedélyek vonatkozásában érdeklődjünk az önkormányzat illetékes osztályán.

 

Back To Top