skip to Main Content

Az építkezés folyamata 1

Az építkezés folyamata lépésről lépésre.

Egy építkezés nehéz és összetett folyamat, komoly munkaszervezési és tervezési előkészületet igényel. Ezt még egy laikus is tudja. De bármillyen bonyolult is az épület, az alapvető munkafázisok, azok egymáshoz viszonyított sorrendje mindig ugyanaz, és a feladatok ismeretével a technológiákhoz szükséges időmennyiség is jól kalkulálható.

Tervezés és engedélyezés:

Örök kérdés, hogy vajon mikor kell elkezdeni a tervezést és az építkezést, hogy az épület egy adott időre beköltözhető legyen. Erre a kérdésre nyilván senki sem vár pontos választ, hiszen ezt az időt számos, a tervezőtől, az építtetőtől, és a kivitelezőtől független körülmény befolyásolja. A tervek elkészülte minimum egy hónap, de ha az épület bonyolult, vagy mi sem tudjuk pontosan mit szeretnénk, esetleg nehezen találjuk az összhangot a tervezővel, akár fél évre is rúghat. Ha készen van az engedélyezési tervdokumentáció, be kell nyújtani a helyi önkormányzat építési osztályára. Bizonyos méret alatti lakóépületek esetében nincs szükség építési engedélyre, ebben az esetben csupán bejelentési kötelezettsége van. Az aktuális előírásokról érdeklődjünk az önkormányzatoknál.

Földmunkák és alapozás:

Ha jogerőre emelkedett a terv, és megvan a kivitelezőnk is, kezdődhet a tényleges tevékenység. Az építkezés első lépése mindig a földmunka. A föld, felső szerves anyagokkal telített humuszrétegét el kell távolítani, nem csak az épület alól, hanem annak közvetlen közeléből is, hiszen a humuszréteget a későbbiekben nem lehet megfelelően tömöríteni. Az értékes humusz a később a kert kialakításánál talajjavításra használható. Az építkezés megkezdését a helyi önkormányzat részére formanyomtatványon be kell jelenteni, mely tartalmazza többek között a kitűzés dátumát is, így a hivatalból kontrollálható. A pincetömb kiemelése után a sávalapok kitűzése és kiemelése következik. A betonozáshoz helyszíni keverésű vagy transzportbeton használható. A sávalap felületének tökéletes síkra húzása után az alapra egy vagy több sor zsalutégla kerül, hogy megfelelően kiemeljék az alapot. A zsalutégla használata gyorsabb és precízebb megoldás, mint a hagyományos zsaluzás. Az alaptestek közötti földfeltöltést jól tömöríthető anyaggal, réteges döngöléssel kell végezni, majd erre kőzúzalékból egy újabb, 15 cm-es feltöltés kerül. Ez két okból fontos: egyrészt a talajnedvesség így kevésbé tud felszívódni, másrészt megvédjük a betonacélt az agyagszennyeződéstől, ami esetleg meggátolja a beton és a betonacél közötti tapadást. A földmunkát egész évben lehet végezni, ha jó az idő és nincs átfagyva a föld. Nem árt tudni, hogy télen akár 50 cm mélyen is átfagyhat a föld, és ez tavasszal bizony nagyon lassan enged ki. Ha gyorsan akarunk haladni a ház építéssel, célszerű a földmunkákat és az alapozást még a tél beállta előtt elvégezni, hogy tavasszal már a falazás kezdődhessen. Az alapozás elméletileg nem megy tönkre, megfelelő takarással bármeddig pihentethető. A tavaszi alapozás bizony nem kezdődhet az első napsugarakkal: különféle adalékanyagokkal mínusz 5 fokig lehet végezni. Ezen természetesen nem a nappali, hanem az éjszakai legalacsonyabb hőmérséklet értendő. Az alap ásása nem végezhető előre, mert akár pár nap alatt is tönkre mehet, főleg esős, nedves időben. Ha kész az alap a következő lépés a vasalt aljzat készítése. Itt arra kell ügyelni, hogy betonozáskor a beton a betonacél háló alá folyjon, a beton alsó harmadában helyezkedjen el. Ha az alap a tél beállta előtt készült is el, ezzel a munkafolyamattal mindenképp várjuk meg a tavaszt. A vasalt aljzat télen felfagyhat, az alatta levő megfagyott föld megemelheti, teljesen tönkremehet, lényeges károsodást szenvedhet. A felmenő falak alatt vízszigetelésként egy bitumenes lemez kerül elhelyezésre. Ennek kívül-belül megfelelő túllógást kell biztosítani és az építés egész időtartama alatt óvni kell a mechanikai sérülésektől. Egy átlagos ház alapozási munkálatai a földmunkával együtt nagyjából egy hétig tartanak. A vasalt aljzatbeton kötése után kezdődhet a falazás, mely szintén fagyveszélyes folyamat.

Pince-szuterén

Két fontos dolog van, amire figyelni kell: a vízszigetelés és a földfeltöltés. A talajnedvesség ellen a talajjal érintkező falfelületeket vízszigetelni kell megfelelő típusú szigetelőlemezzel. A jól elkészített talajnedvesség szigetelés mellett fontos a felszíni vizek elvezetése is. A megfelelő vízszigetelés érdekében az épület körül drén szivárgórendszert is építsünk ki. Ennek része a dombornyomású drénlemez ( ez óvja a bitumenes vízszigetelést a mechanikai sérülésektől, például a földvisszatöltés közben, valamint ennek a felületén folyik le a szivárgóba az esetlegesen odakerült nedvesség), egy lejtésben elkészített betonfolyóka, a geotextíliával körbetekert perforált dréncső, valamint a kulékavics szivárgótest. A föld visszatöltéseket akkor érdemes végezni, ha a födém már megszilárdult, így a falakat a fölnyomás már nem károsíthatja. Természetesen a visszatöltésre is csak jól tömöríthető, bomló, szerves anyagoktól mentes talaj alkalmas. A visszatöltést mindig rétegesen kell elvégezni, 20 cm-enként alaposan döngölőgéppel tömörítve. Egy körülbelül 60-100 nm-es pince a födémmel együtt durván 3-4 hét alatt készül el.

Back To Top