skip to Main Content

Lakásfelújítás

Generál kivitelező vagy egyéni vállalkozó? Vannak akik az új építésű, kulcsrakész lakást választanak, vannak akik saját maguk szeretnék megtervezni az építkezés vagy lakásfelújítás menetét és kialakítani a lakás dizájnját. Mindkettőnek van előnye és hátránya is. Ha magunk csináljuk akkor nagyobb a mozgástér, és minden munkafolyamatot nyomon követhetünk, de magunkra veszünk egy jó csomó feladatot, amit csak akkor érdemes bevállalni ha van némi hozzáértésünk.

Generálkivitelező.

Előnyei:

A generálkivitelező szinte mindent elvégez helyettünk, felkutatja a szakembereket, beszerzi az alapanyagokat és összeszervezi a különböző munkafolyamatokat , és ahogy a szerződésben megegyeztek a családi házat vagy lakást átadja kulcsrakészen. Ez azért nem azt jelenti, hogy nem kell semmit tennünk és rá se kell nézni a munka folyamatokra. A generálkivitelező munkájára garanciát kell, hogy vállaljon amit a számlával biztosít.

Hátránya:

Arra számítsunk, hogy drágább lesz a végeredmény, amennyiben nem egy vállalkozót fogadunk fel, mert azt is kifizetjük, hogy minden munkafolyamatot felügyel és megszervez. Azonban korántsem biztos hogy rosszabbul járunk a lakásfelújítás végére. Generálkivitelező hiányában, komoly hiányosságok fordulhatnak elő, például a szakemberek nem jól kivitelezik a munkájukat, és ez plusz kiadás lehet. Generálkivitelezőnél előfordulhat, hogy nem jól vagy nem elég gyorsan végzi a munkáját. Ezért ajánlott komolyabb építkezéseknél műszaki ellenőr segítségét kérni, aki figyel a generálkivitelezőre. Persze ez megint plusz kiadást jelent.

Mikor ajánlott generálkivitelező bevonása?

Ha nincs ereje, idegrendszere és energiája, hogy ellenőrizze a kőműveseket, burkolót, vízvezeték-szerelőt, ácsot, tetőfedőt, festőt, vagy tudja észre venni a szakmai hiányosságokat, esetleg távolabb lakik a felújítás, építkezés helyszínétől .

Egyéni vállalkozók.

Előnye:

Ha ajánlottak, vagy ismerünk egy jó szakembert, esetleg nagyon igényesek vagyunk és a legjobb szakembert mi szeretnénk kiválasztani minden munkafolyamathoz. Lehet, hogy olcsóbb generálkivitelező nélkül, de ha hibázás van a végeredmény drágább is lehet. De előnyös is lehet ha mindent mi szeretnénk szemmel tartani.

Hátránya:

Egy komolyabb lakásfelújítás vagy családi ház építés alkalmával egy egész műszaknyi munkát vállalunk magunkra. A vállalkozókat nekünk kell irányítani, ütemezni, és vitatkozni velük a szállítókkal, a meg nem érkezett építőanyagokért. Az építőanyagokat is nekünk kell megszereznünk, amivel jó sokat spórolhatunk, de problémát is vállalunk vele. Az építőanyagok megrendelése mellett az őrzését is meg kell oldanunk, a raklapok és sitt szállítását is meg kell oldani.

Akiknek javasolt?

Aki le tud vezényelni egy lakásfelújítás vagy egy építkezés menetét, elég határozott, hogy ha kell kiálljon a véleménye mellett és ezt számon is tudja kérni.

Amennyiben képzett szakemberekre van szüksége, legyen az lakásfelújítás, vagy családi ház építés, keressen minket az elérhetőségeinken és szívesen állunk rendelkezésére az építőipar bármely részéről is legyen szó.

Back To Top